FUSTER MONTAGUD, CARLOS V.
L'elaboració de la pansa escaldada en terres valencianes está testimoniada des de l'época de la dominació romana. Es tracta d'un peculiar sistema de transformació del raïm en panses que no ha variat quasi res al llarg de segles, es va mantindre en l'época morisca i al llarg del segle XIX es va convertir en la principal font d'ingressos dels pobles de la franja oriental de la Vall d'Albaida. La present obra documenta la petjada que aquesta activitat agrícola ha deixat en els paisatges d'aquesta comarca: els riuraus, unes construccions singulars del territori valenciá, des de l'Horta Nord a la Marina Baixa. A la Vall d'Albaida encara se'n conserven un centenar, mostra d'una arquitectura genuïna i senzilla, amb materials dels voltants i en bona part construïda pels mateixos llauradors. Peró, més enllá de l'arquitectura, a l'entorn de la pansa hi ha tot un món que inclou una terminologia própia, el qual monopolitza tant l'economia com els paisatges agraris d'una época, els aspectes gastronómics, els etnológics, les relacions socials i els moviments migratoris. Al capdavall, aquest treball de recerca fa visible u